«Τι είναι το piercing;»
Piercing είναι η τεχνική τρυπήματος του δέρματος που έχει ως σκοπό την τοποθέτηση κοσμήματος. Συνήθως επιλέγουμε κοσμήματα από χειρουργικό ατσάλι ή τιτάνιο.
«Είναι ασφαλείς οι τρύπες στα αυτιά;»
Οι τρύπες στα αυτιά είναι πολύ ασφαλείς και όλα τα σημεία του λοβού και του χόνδρου επουλώνουν πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα.
«Τι χρειάζεται κάποιος κάτω των 18 για να κάνει piercing;»
Σε περίπτωση που ο πελάτης φαίνεται μικρός ή έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία, ρωτάμε την ηλικία και ζητάμε ταυτότητα. Αν είναι ανήλικος, χρειάζεται επικυρωμένο χαρτί από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα που να λέει «Επιτρέπω στο γιο μου/στην κόρη μου να κάνει τατουάζ στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος».
«Πρέπει ο piercer μου να χρησιμοποιεί αποστειρωμένα γάντια;»
Ο piercer πρέπει οπωσδήποτε να φοράει γάντια και να τα αλλάζει μετά από κάθε πελάτη για την ασφάλεια της υγιεινής του.
«Τι πρέπει να κάνω με το σκουλαρίκι στον αφαλό μου εάν μείνω έγκυος;»
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το σκουλαρίκι στον αφαλό καλό είναι να βγει μέχρι τον 7ο μήνα το αργότερο για να μη δημιουργήσει προβλήματα στον τοκετό.
«Μετά από πόσο καιρό μπορώ να αλλάξω το αρχικό σκουλαρίκι;»
Συνήθως το αρχικό σκουλαρίκι πρέπει να το κρατάνε, το ελάχιστο, για 1,5-2 μήνες.
«Γιατί είναι σημαντικό το μήκος/μέγεθος του αρχικού σκουλαρικιού του piercing;»
Το πρώτο σκουλαρίκι που τοποθετείται στο piercing πρέπει να είναι μεγαλύτερου μήκους και σχετικά ελαφρύ, ώστε να μην εμποδίζει την επούλωση και να αποφευχθούν τυχόν φλεγμονές. Μετά από 1,5-2 μήνες μπορεί ο πελάτης να βάλει ό,τι σκουλαρίκι θέλει.
«Μπορώ να πάθω εύκολα μόλυνση;»
Το πρώτο διάστημα ένα piercing είναι πολύ ευαίσθητο και είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί αν δε γίνει σωστή αποθεραπεία. Είναι σημαντικό οι πελάτες να ακούν και ακολουθούν τις οδηγίες και τις συμβουλές του piercer για να μην προκληθεί οποιαδήποτε επιπλοκή.
«Αν είμαι άρρωστος, μπορεί να επηρεάσει το piercing;»
Όταν κάποιος είναι άρρωστος, το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι εξασθενημένο και δε μπορεί να επουλώσει το ίδιο γρήγορα και σωστά το piercing. Καλό είναι να το κάνουν ενώ είναι σε καλή φυσική κατάσταση.
«Γιατί το piercing μου μετακινήθηκε ή απορρίφθηκε από τον οργανισμό μου;»
Δύο επιπλοκές του piercing είναι η «μετανάστευση» (το piercing μετακινείται από το αρχικό του σημείο και επουλώνεται στο νέο σημείο που έχει μετακινηθεί) και η «απόρριψη» (το piercing αποβάλλεται τελείως από το δέρμα). Η μετανάστευση οφείλεται συνήθως στο σκουλαρίκι, το οποίο μπορεί να είναι μεγάλο ή πολύ βαρύ για την τρύπα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί από το βάρος. Η απόρριψη οφείλεται είτε στη τοποθέτηση λάθος κοσμήματος (π.χ. ευθεία μπάρα αντί για «μπανάνα» σε αφαλό), είτε επειδή δεν έχει τρυπηθεί στο κατάλληλο βάθος και το σκουλαρίκι βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα να βγει προς τα έξω.
«Αφήνει σημάδι το piercing αν το βγάλω;»
Συνήθως αφήνει ένα μικρό σημάδι, αλλά το πόσο διακριτό θα είναι το σημάδι εξαρτάται από το σημείο του piercing και το πόσο χρονικό διάστημα κράτησε ο πελάτης το piercing πάνω του με σκουλαρίκι.
«Από τι υλικό είναι τα σκουλαρίκια; Μπορώ να πάθω μόλυνση;»
Τα σκουλαρίκια που χρησιμοποιούμε είναι από τιτάνιο ή χειρουργικό ατσάλι, τα οποία δε δημιουργούν μολύνσεις.
«Το σκουλαρίκι στη ρώγα επηρεάζει το θηλασμό;»
Το σκουλαρίκι στη ρώγα πρέπει να αφαιρείται κατά το θηλασμό για να μην γίνει κάποιο ατύχημα και καταποθεί από το βρέφος. Επίσης, όταν γνωρίζουμε πως υπάρχει εγκυμοσύνη και έχουμε ήδη ένα piercing στη ρώγα, καλό είναι να έχει βγει τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν το θηλασμό, ώστε η τρύπα να έχει επουλωθεί και να μη φέρει κάποια φλεγμονή που θα βλάψει πιθανώς το βρέφος.
«Είναι ασφαλές να κάνω piercing κατά την εγκυμοσύνη;»
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να μη γίνεται piercing, λόγω του ότι το ανοσολογικό σύστημα της γυναίκας είναι διαταραγμένο αυτή την περίοδο και δε γνωρίζουμε αν το σώμα θα αντέξει το piercing. Περίπου 3 μήνες μετά τον τοκετό, μια γυναίκα είναι πλέον σε θέση να κάνει piercing στο σώμα της.
«Τι χρειάζεται κάποιος κάτω των 18 για να κάνει piercing;»
Αν είστε ανήλικος, χρειάζεστε επικυρωμένο χαρτί από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα που να λέει «Επιτρέπω στο γιο μου/στην κόρη μου να κάνει τατουάζ στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος».
«Θα πρέπει να αφαιρέσω το σκουλαρίκι μου κατά τη διάρκεια ακτινολογικής εξέτασης;»
Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εξέτασης τα σκουλαρίκια πρέπει να αφαιρούνται οπωσδήποτε λόγω του ότι υπάρχει μαγνητική ενέργεια στο χώρο και μπορεί να προκαλέσει ζημιά ή τραυματισμό.
«Είναι τa microdermals ασφαλή; Επιτρέπεται να τα κάνουν οι piercers;»
Όταν τα microdermals γίνονται από έμπειρο piercer, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κίνδυνο, απλώς συγκριτικά με ένα πιο απλό piercing συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επούλωση.
«Είναι επικίνδυνα τα piercing στα γεννητικά όργανα;»
Το piercing στα γεννητικά όργανα δεν είναι επικίνδυνο, αλλά συνήθως πονάει λίγο παραπάνω από τα άλλα piercing, όμως έχει το θετικό ότι επουλώνει πιο γρήγορα από κάθε άλλο piercing λόγω της φυσιολογικής χλωρίδας που υπάρχει στα σημεία αυτά. Όταν κάποιος κάνει piercing σε τέτοιο σημείο πρέπει να μην έχει σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
«Χρησιμοποιείτε πιστολάκι για τα piercing;»
Όχι, σε καμία περίπτωση. Τα πιστόλια δεν αποστειρώνονται και δεν τρυπούν σωστά το δέρμα με αποτέλεσμα να προκαλούν μολύνσεις και παραμορφώσεις.
«Αποστειρώνετε τις βελόνες/λαβίδες;»
Οι βελόνες είναι μίας χρήσης, μετά απορρίπτονται. Οι λαβίδες αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση σε ξηροκλίβανο.
«Μόλις κάνω το piercing, θα μπορώ να πάω στη θάλασσα;»
Για να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις, προτείνουμε για μια βδομάδα το ελάχιστο να μείνουν μακριά από τη θάλασσα.
«Μπορώ να φέρω δικό μου σκουλαρίκι;»
Όχι, γιατί μπορεί να είναι από κάποιο υλικό το οποίο θα προκαλέσει αντίδραση (π.χ. μόλυνση, ή φλεγμονή, ή ερεθισμό). Σε κάθε περίπτωση τοποθετούμε τα κοσμήματα που έχουμε στο μαγαζί.
«Πόσα piercing μπορώ να κάνω σε μια μέρα;»
Προτείνουμε μέχρι 2-3 piercing την ημέρα, για να τα δεχτεί ομαλά ο οργανισμός, να επουλωθούν σωστά, αλλά και για να μην υπάρξει πολλή αιμορραγία και προκαλέσει ζαλάδες.
«Μπορώ να βάλω κάποιο διακριτικό κόσμημα ή να κρύψω το piercing π.χ. λόγω δουλειάς;»
Βεβαίως, υπάρχουν διάφορα διακριτικά σκουλαρίκια και ανάλογα με το σημείο μπορεί και να κρυφτεί τελείως (π.χ. Septum).